På internet Finns det ingen Friktion…

Vad är det som är så annorlunda på Internet, jämfört med verkligheten? Vad är det som alla pratar om egentligen? Det är inte självklart för de flesta men jag brukar sammanfatta det såhär: “På Internet finns det ingen friktion”. För att du lättare skall förstå detta skall jag förklara det genom två exempel.

När tryckpressen kom på 1500 var det en revolution. Då kunde man multiplicera bokskapandet, dramatiskt. All kopieringen skedde ju innan för hand. Såklart hann man inte med att kopiera så många böcker under en livstid. Med hjälp av bokpressen kunde man trycka flera tusen böcker om det behövdes. Man behövde fortfarande skriva, typsätta, fixa papper, trycka, binda och distribuera boken. En sysselsättning som skapade jobb åt många.

På internet är det inte alls så. Jag kan skapa en blogpost(visserligen inte en bok men ett blad) på 30-60 minuter, trycka publicera. Sedan kan tex Google hitta den och visa upp den för Googles användare. Den kan också färdas genom Sociala medier. Människor träffas dagligen på nätet för att tipsa varandra med innehåll som är bra. Då kan posten färdas nästan friktionsfritt via tex Facebook och Twitter.

Man kan likna det vid att människor springer runt, runt och delar ut detta “Bladet” hela tiden. Fast på internet är det inget jobb. Det tar bara några sekunder att dela ett “Blad” på Twitter och då kan hundratals människor se den.

Detta har såklart stor betydelse för företagen. Ta tex Tvättmedel som det är gjort idag. Tror ni att människor vill dela det på Twitter? Nä, knappast. Som produkt är den helt ointressant. Men är det verkligen en ointressant produkt. De flesta av er läsare användare tvättmedel varje vecka och tvättmedel löser ett stort problem.  Om man vill att människor skall dela detta så måste man ändra kommunikationen. Ett sätt är att jobba med CSR. Att ditt företag eller produkt stöttar ett behjärtansvärt syfte eller att ditt företag står för något bortom pengarna. Lite som Googles “Do no Evil”. Ett utryck som är sant för många som jobbar på där och ett statment som gör att många fler vill stödja det företaget, tex genom att Twittra om Google.