Därför ska du nischa dig och din Affärside!

Nischad Affärside

När det kommer till att förverkliga en affärsidé bör du alltid först och främst testa den mot en rad grundkrav. Oavsett om du har tänkt sälja en produkt eller tjänst så måste den till exempel ha en målgrupp som är stor nog för att du ska kunna få volym. Priset du har tänkt ta måste också vara på en nivå som är rimlig för målgruppen, och du måste framför allt veta att du kan tillverka och/eller leverera din vara till en kostnad som gör att du får en marginal.

Internet var på många sätt mycket disruptivt när det gällde gamla affärsmodeller: i många branscher försvann inträdesbarriärerna (vad som behövs i form av exempelvis kapital, kunskap eller maskineri för att kunna slå sig in i en bransch) helt och hållet. Nya branscher uppstod medan andra snart torkade ut, men en bransch som i grunden förändrades vad handeln.

Idag växer e-handeln rekordartat både i Sverige och utomlands, och det är en direkt effekt av sänkta inträdesbarriärer kopplade till nischer. Att vara så smal och fokuserad att det inte är värt för någon etablerad aktör att försöka konkurrera ut dig är nämligen en alldeles utmärkt affärsidé. Dessutom sänker det kraven på dig vad gäller exempelvis lager och inköpskostnader: om du bara säljer exempelvis knäskydd online måste du ju inte ha hela Intersports utbud och lager.

En annan fördel med en nischad e-butik är också relevansen du skapar för en besökare. Genom att erbjuda exakt vad någon som googlar ”knäskydd” är ute efter och dessutom ha ett djupt sortiment, erbjuder du en svårslagen relevans. Det gör inte bara att din konverteringsgrad (andel besökare som faktiskt handlar) kan bli förhållandevis hög: det gör också att sökmotorer som Google (som ju vill visa upp det mest relevanta resultatet för sina sökare) kommer att dyka om din butik.

En nackdel med en nischad affärsidé är förstås att du troligtvis missar många möjligheter till merförsäljningen: den som vill ha både knäskydd och dämpande hålfotsinlägg kommer ju bara att hitta en av de två saker han eller hon vill ha, och det är inte omöjligt att din potentiella kund därför väljer att lägga hela sin affär hos någon som kan erbjuda allt på samma ställe.

Väger man fördelarna mot nackdelarna står det dock klart att fokus är att föredra om du inte har väldigt starka ekonomiska muskler, och speciellt om du tänkt sälja online. E-handeln ökar nämligen ditt potentiella upptagningsområde tusenfalt, något som nästan alltid väger upp för vad du saknar i form av ett brett sortiment.

Bild, Creative Comons