INTERVJU; Marcus Rejås, Ängeln från OpenSource världen!

rejas

1.  Hej Rejås, Berätta om din karriär och vad du gör idag.

– Idag jobbar jag i mitt eget företag[1]. Jag jobbar uteslutande med Fri Programvara[2] vilket även är vad jag brinner för på fritiden. Jag är också engagerad i Free Software Foundation Europe[3] där jag är Team Member och nyligen utsedd som Country Coordinator tillsammans med Henrik Sandklef för Sverige. Jag stortrivs.
Vägen hit har varit både lång och rolig. Man kan väl säga att den började i mitten på 90-talet då jag fick upp ögonen för GNU/Linux och började använda detta system. Riktig fart tog det -98 när jag blev svensk koordinator för the Linux Documentation Project[4] som i Sverige fick namnet Swe-doc.
Jag jobbade med detta projekt i cirka 3 år innan jag lämnade över det till nästa koordinator. Projektet drivs nu av Svenska Linuxföreningens[5] dokumentationsgrupp.
Efter detta jobbade jag intensivt en tid som systemutvecklare med fokus på GNU/Linuxmiljöer på ett företag i Gävle. Större delen av tiden var jag dock uthyrd som konsult i Stockholm.
-03 blev jag invald i Styrelsen för Svenska Linuxföreningen och från -04 var jag föreningens ordförande, en post som jag hade fram till -07. Efter min tid i Svenska Linuxföreningen valde jag att engagera mig mer i Free Software Foundation Europe (FSFE) som jag redan sedan tidigare engagerat mig i som Fellow i FSFEs Fellowship program[6].
Kort om min karriär så kan jag säga att sedan jag valde att engagera mig ideellt i olika projekt har jag inte jobbat med något annat och inte heller sökt ett enda jobb.

2.  Ditt drömföretag eller drömarbetsplats! Vart skulle det vara och hur skulle de se ut?
-Jag tycker att jag i stort har mitt drömjobb just nu. Skulle jag få drömma fritt så skulle jag vilja expandera verksamheten. Jag jobbar just nu väldigt mycket och har en heltidsanställd utöver mig själv. Skulle jag kunna expandera med några personer till så skulle det vara väldigt roligt. Vi får se vad tiden utvisar. Vidare skulle jag vilja ha mer tid till att jobba ideellt och även kunna ge mina anställda tid att göra samma sak. Sedan utöver detta så skulle mer tid till familjen och andra intressen inte vara fel det heller.

3.  Vad innebär en bra affäridé för dig?
-En bra affärsidé enligt mig (som inte är expert på området) är en idé som är kort och enkel att förstå. Men den måste samtidigt spegla företagarens och företagets sammansättning av kompetens så att man har bra förutsättningar att verkställa den.

4.  Inom vad och vart kan man idag skapa ett framgångsrikt företag enligt dig?
-Så klart inom Fri Programvara. Det är ett område som expanderar och värdet av marknaden kommer att vara enormt. Jag läste så sent som idag i Computer Sweden om flera kommuner som överväger ett byte från Microsoft Office till Open Office. Vi kommer att se mer sådant och då är det bra att vara förberedd.

5.  Vad skulle du välja att vara om du fick välja mellan: Katt och elefant?
-Enkel fråga. En katt så klart. En katt för mig är smidig, klok och snabb. Den är dessutom väldigt tillgiven och snäll samtidigt som den är självständig. En elefant i mina ögon är stor stark och ganska klumpig (även om det inte nödvändigtvis är sant). Jag känner mig ibland som en elefant. 🙂

6.  IT, hur stort är det egentligen idag och hur kan man använda det för att bygga och skapa företag?
-IT är jättestort. Jag är övertygad om att det finns plats för flera företag till. Exempel på stora och små framgångsrika företag finns det massor av.

7.  Några spontana råd till blivande entreprenörer?
-Skaffa kunder först. Helst innan företaget startats. Då behöver man inte ta onödiga risker. Detta tänk bör man behålla under hela resan sedan. Intäkter före kostnader.

8.  Har du någon affärsidé som du bara skulle kunna ge iväg och skriva ner här till alla oss som läser?
-Kanske det. Inom fri programvara finns det massor av redan etablerade affärsidéer som det finns plats för fler aktörer inom. Men vill man göra det lite mer spännande skulle jag vilka slå ett slag för en bransch där jag började min professionella bana, nämligen Smarta Hem. Den branschen kraschade straxt efter sekelskiftet men börjar bubbla lite igen. Det jag konkret tänker på är de olika underhållningssystem som blir allt vanligare som man ofta kopplar till en TV. Dessa finns det fria varianter av som man kan sälja till sina kunder. Men varför stoppa där. Får man in dessa system till kunder har man en bra plattform att distribuera olika tjänster till. Det kan vara allt från underhållning och telefoni vilket börjar bli vardagsmat. Men man kan även utöka det med hemautomation, larm, kameraövervakning och massa annat.

9.   3 tips på nyttiga program för entreprenörer med underbara affärsidéer eller bara för företag?
-Antar att du menar datorprogram? I så fall skulle jag rekommendera OpenOffice, Thunderbird och varför inte Horde.

10.  Du får jätte gärna avsluta med något spännande, roligt eller bara helt enkelt konstigt, du gör som du vill:) ordet är ditt!
Roligt, hehe. Jag har just kommit hem från en veckas solsemester med familjen i södra Spanien vilket har varit otroligt skönt. Det som väntar närmast är en konferens i Göteborg som går av stapeln i slutet på oktober som heter FSCONS[7]. Det är en konferens som vi körde första gången i fjol och som i år har växt till att innehålla inte bara fri programvara utan även fri kultur och fritt innehåll.

11.  Tack till Mackan!

-Tack själv!

[1] http://www.rejas.se
[2] http://www.fsfeurope.org/documents/freesoftware.sv.html
[3] http://www.fsfeurope.org/
[4] http://www.tldp.org
[5] http://www.se.linux.org
[6] http://www.fsfe.org
[7] http://fscons.org