SEO och Affiliate som Affärside

Affilitemarknadsföring är en ny typ av marknadsföring som föddes i och med att nätet föddes. Allt på nätet är datadrivet och kan mätas. Inom affiliatemarknadsföring tar man bara betalt för de avslut som den marknadsföringen man gör åt någon annan skapar. Man tar alltså inte en i förväg bestämd kostnad utan bara betalt när det sker en transaktion hos kunden, tex ett köp.

Du som läser detta inser rätt fort att om man skall arbeta efter detta konceptet är det en nödvändighet att man inte bara skickar trafik, för då tjänar man inga pengar, man måste skicka kvalitetstrafik som generar avslut. Som säkert förstår har mediabranschen lite problem med det för om jag är på aftonbladet och läser en artikel om Linda Rosings tuttar och det visas reklam för ett nytt kreditkort där, är jag inte alls benägen att köpa det. Mitt mindset är någon helt annat än “skaffa Kreditkort”

När är mitt mindset “Köp”

En av de få ställen som aggregerar köpare effektivt är Google. Söker du på “bästa kreditkort” eller “skaffa kreditkort” då har du en person som verkligen är sugen på ett kreditkort. Personen ifråga är nära ett avslut avseende kreditkort. Denna person vill du som affiliate skicka till din annonsör. Man kan säga att du skickar mindre men mycket bättre trafik till din annonsör.

Oftast är det också så att väldigt få sökningar är kommersiella. Google själva säger att endast 1% av alla sökningar står för ca 40% av deras intäkter. Det är denna procentenheten som är de kommersiella keywordsen som du som affiliate måste få trafiken ifrån.

Slutsats: Affiliatemarknadsföring är SEO

För att lyckas med affärsmodellen SEO måste du ha koll på SEO. Om du kollar en av dessa kommersiella keywords så hittar du affiliatesajter. Ta tex SMSlån som är superkommersiellt så ser träffbilden ut såhär:


Här finns det några mer eller mindre lyckade affiliates. De aggregerar efterfrågan på SMS-lån via sina sajter i sökresultatet och skickar den vidare till annonsörer.