Förbättra din affärside-Case: Framkalla bilder

Ordet Affärside antyder att man startar ett projekt från början men jag tycker att det mycket väl kan handla om att förbättra en gammal ide. Det är nämligen så att världen förändras, fortare och fortare. Detta öppnar hela tiden nya möjligheter för företagare, nya affärsideer och gamla affärsideer.

Ett sådant exempel vill jag belysa idag och det handlar nämligen om att framkalla foton på nätet. För några år sedan var det vanligt att man lämnade in sina foton till den lokala fotobutiken för framkallning. Varje liten stad i Sverige hade en egen fotobutik som hjälpte det lokala samhället med framkallning. Lönsamheten på detta var för de flesta fotobutiker sådär då det skalar dåligt. Detta ledde till att man kunde skicka sina negativ till en central plats för att framkalla dem och helt enkelt få bilderna på posten. Detta förbättrade antagligen lönsamheten ganska mycket för de som framkallade foton då det nu skalar mycket bättre. Varje fotoframkallningställe har ju nu gått från att vara lokalt till nationellt.

Nuförtiden skickar man inte negativ utan man laddar direkt upp foton från sin dator via en websajt för framkallning. Ytterligare en faktor som tar bort en kostnad vilket gör att det blir en aning billigare att framkalla, alt en aning lönsammare. Här är marknaden idag.

Nästa steg är ju såklart svårt att sia om. Får jag gissa tror jag att det blir så att man direkt via sin kamera laddar upp bilder för framkallning. Det kan tyckas som ett litet steg mnn varje sådant här steg öppnar upp för strukturella förändringar. Tex kan det vara så att de som gör digitalkamror tvingar fotoframkallningarna att betala för att få synas som möjlighet för framkallning i den lokala kameran. Finns du inte där, får du inga kunder.

Så även om iden är att framkalla foton, så kan affärsiden variera och förändras något över tiden!