Hemkörda matkassar: En affärside på revansch

Under det glada 90-talet fanns det hur många internetaffärsideer som helst. En av dessa affärsideer var att man skulle beställa matkassar via någon websida. Välja precis som man gör i affären fast det är på webben istället. Sedan får man denna matkassen hemkörd. Som ni säkert förstår funkade detta “sådär” på 90-talet. Antalet möjliga kunder var ganska litet och för att få en sådan verksamhet att funka behöver man mycket kapital. När de finansiella marknaderna kollapsade år 2000, försvann dessa företag fort.

Tiden gick, för några år sedan började det återigen dyka upp företag som körde hem mat men de hade en twist på affärsiden. Ofta handlade det om att man skickade hem ekologiska grönsaker och frukt en gång i veckan. Här fanns det en nisch av kunder som hade ett specifikt behov som man var beredd att betala premium för att tillfredställa. Detta byggde beteendet och acceptansen att beställa hem mat via internet.

Idag finns det ett flertal företag som erbjuder tjänsten “Köpa mat via internet och få det hemkört”. Det tog alltså 12-13 år för att affärsiden skall flyga. I detta fallet hjälpte det inte alls att vara först på marknaden utan man var tvungen att vänta ut acceptansen från kunderna, även om man rent intellektuellt visste att det skulle funka. Att vara först och få sitt företag att funka hela vägen hade kostar mycket pengar.