Prenumerationaffärsmodeller:Kosttillskott

Internet är ett direktmarknadsföringsmedium. Det är inte alls snällt att egentligen jämföra det med Bonnier Responsmedias Sverigehäften(för er som inte vet, ett häfte med erbjudanden som gick ut till alla fem miljoner hushåll i Sverige)utan likheten skall nog förklaras. Internet är datadrivet. Allt som händer kan mätas och utvärderas. Så funkar också direktmarknadsföring. Det handlar bara om data, därefter analys och förändrat beteende.

Låter enkelt, nä, det är det inte. Det är oerhört svårt att förstå vad den trafiekn du attraherar behöver för att konvertera till betalande kunder

  1. Är det rätt trafik från början
  2. Vad behöver den trafiken för att konvertera(erbjudande, upplevelse)

Att sälja saker via PPC på detta sättet är ändå hyfsat enkelt. Tar du exemplet kosttillskott så är du ute efter till exempel “Kosttillskott 3omega” så är det enkelt att hitta trafiken och tillfredställa den. Du köper de orden i Google och ser till att du kan sälja Omega 3.

Men det är ganska dyrt att attrahera kunden gång på gång. Ibland köper man samma kund gång på gång. Då har företagare istället uppfunnit prenumationsmodeller, dvs du får hemskickat till dig, Omega3 Kosttillskott, tex en gång i månaden med en månads förbrukning. Låter bra eller hur? Slippa skaffa en ny kund hela tiden.

Min erfarenhet säger mig att det inte alls nödvändigtvis är så. Det är mycket svårt att via sökmotorer attrahera den typen av trafik som vill ha ett prenumerationserbjudande. De vill ha kosttillskott men de vill inte ha det via prenumation. När vi testade detta eldade vi mycket stålar.

Det vi fick göra var att vi först fick sälja en eller två burkar till dem, sedan presentera ett bra erbjudanden. Då var det mycket lättare att konvertera dem till prenumerationskunder. Så nu slipper du göra detta misstaget!